Het is bijna zover. De projectgroep staat in de startblokken om komende zaterdag 2 april de 20 fotostandaarden en het boek in twee talen te gaan overhandigen. In deze laatste update op weg naar 2 april, praten we iedereen nog even bij.

De fotopanelen van de twintig slachtoffers zijn inmiddels bij smederij Oldenhave en worden deze week op de standaarden gemonteerd. OP de begraafplaats zelf zijn er al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd door Henk Groenendal en Wout Dekkers, zodat de standaarden zaterdagmiddag eenvoudig geplaatst kunnen worden.

Wout Dekkers en Henk Groenendal op de Algemene Begraafplaats.

Afgelopen vrijdag kwamen de boeken van de drukkerij. En het ziet er fantastisch uit. De projectgroep is erg content met de uitvoering en we hopen natuurlijk dat iedereen die het project mede mogelijk heeft gemaakt, jullie dus, dat ook zullen vinden.

Het boek vers van de pers in twee talen.

En dan is het aftellen naar 2 april. Daar staat inmiddels een heel programma voor klaar. Om half twaalf is er eerst nog een kleine plechtigheid op het kruispunt Strodijk-Kruisdijk. Wout Dekkers onthult daar samen met nabestaanden van drie slachtoffers een herdenkingssteen. Hier crashte in 1943 één van de drie vliegtuigen op Vordens grondgebied.

Om half twee start het officiële middagprogramma voor genodigden dat georganiseerd is door de Oranjevereniging. Wout Dekkers zal samen met kinderen van groep 8 uit Vorden de fotostandaarden presenteren en ze vervolgens officieel overdragen aan het 4 mei Comité. Voorzitter Frank van Setten van de Oranjevereniging, burgemeester Marianne Besselink, en voorzitter Ruth Maatman van het 4 mei Comité spreken daarbij de gasten toe. Onder de gasten zijn nabestaanden van Alan Foote, Max Stephenson en Paddy Brogan. Zij komen speciaal voor deze gelegenheid over uit Canada en Engeland. Muzikale medewerking is er van de Harmonie Vorden die de volksliederen speelt van Engeland, Canada en Nederland.

Om 16.00 uur vertrekt het hele gezelschap met een bus naar de Algemene Begraafplaats. Daar is iedereen welkom om bij het plaatsen van de standaarden aanwezig te zijn. Daarna verplaatsen de genodigden zich naar hotel Bakker waar om 17.00 uur de overhandiging van het eerste boek plaatsvindt door Freerk Boekelo en Robert Ellenkamp aan de nabestaanden.

Rob Wanrooij zal de hele dag aanwezig zijn om alles op video vast te leggen. Afgelopen vrijdag spraken we op de begraafplaats al even in zowel het Nederlands als Engels een kort intro in, want Rob wil een Engelse en Nederlandse video produceren. Op die manier kunnen we voor iedereen die er niet bij kan zijn toch laten zien hoe het er uit zag en hoe we nu 75 + 2 jaar na de bevrijding nog steeds de slachtoffers eren.

Robert Ellenkamp, Wout Dekkers en Freerk Boekelo. Foto: Rob Wanrooij

Vanaf 3 april start de projectgroep met de uitgifte van de boeken. De projectgroepleden zullen de boeken in en om Vorden zelf bezorgen. Degenen die verder weg wonen ontvangen de boeken begin volgende week per post.