Ieder jaar herdenkt de Vordense gemeenschap op 4 mei de 20 geallieerde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de Algemene Begraafplaats. Achttien Britse en Canadese slachtoffers crashten met een vliegtuig op Vordens grondgebied in Linde, Delden en Hackfort. En twee Britse parachutisten die meededen aan Operatie Market Garden bij Arnhem in september 1944 werden bij landhuis ’t Selsham geëxecuteerd. Van deze oorlogsslachtoffers zijn de namen en rangen bekend. Maar niet wie het waren, hoe ze in het leven stonden en waarom ze besloten om het op te nemen tegen Duitsland. Het project ‘De 20 geallieerde graven van Vorden krijgen een gezicht’ probeert op al die vragen bij alle slachtoffers antwoorden te vinden. Naast antwoorden zoekt de projectgroep ook naar foto’s, zodat de slachtoffers een gezicht krijgen en de Vordense gemeenschap beter weet wie die twintig dappere soldaten waren die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Standaarden en boek

Het zoeken naar foto’s en antwoorden verloopt voorspoedig. De projectgroep bestaande uit Wout Dekkers, Freerk Boekelo en Robert Ellenkamp wisten de afgelopen twee jaar nabestaanden te vinden van veel slachtoffers en hopen dat voor de resterende soldaten ook nog voor elkaar te krijgen. Correspondentie met die nabestaanden levert veel informatie op, mooie persoonlijke verhalen en goede foto’s. Bij alle graven wil de projectgroep een standaard plaatsen waarop een foto van de omgekomen militair is gegraveerd. Zo krijgen de namen een gezicht. De standaard wordt in roestvrijstaal uitgevoerd met een foto op A-4-formaat. De projectgroep schenkt deze standaarden aan het 4 mei Comité Vorden die de jaarlijkse herdenking organiseert. In overleg met Oorlogsgravenstichting en de Gemeente Bronckhorst mogen fotostandaarden in de maand mei jaarlijks bij de graven staan.

Naast de standaarden wil de projectgroep alle foto’s en persoonlijke verhalen bundelen in een luxe uitgevoerd boek. Dit wordt een gelimiteerde uitgave en zal in zowel het Nederlands als Engels verschijnen, zodat ook de families van de nabestaanden de andere slachtoffers ‘leren kennen’.

Crowdfunding

Om dit project mogelijk te maken is er geld nodig. Daarom start de projectgroep een crowdfundactie. Het doel is om voor 1 november 2021 6000 euro op te halen, zodat de slachtoffers tijdens de herdenking in 2022 een gezicht hebben. Als u dit een goed initiatief vindt en uw financiële steentje wil bijdragen, kunt u kiezen uit één van de onderstaande opties.

Brons: Boek (€25)

Door het boek te reserveren maakt u het mogelijk om de levensverhalen van de 20 slachtoffers voor een groter publiek toegankelijk te maken, draagt u bij aan het daadwerkelijk verschijnen van het boek en verzekert u zich van een exemplaar.

Zilver: Adopteren 1/2 fotostandaard + boek (€125)

Door een 1/2 fotostandaard te adopteren maakt u het mogelijk om bij de namen een gezicht te geven. Uw naam zal indien u dat wilt op de standaard worden gegraveerd en in het boek vermeld. Tevens ontvangt u het boek.

Goud: Adopteren fotostandaard + boek (€250)

Door een hele fotostandaard te adopteren maakt u het mogelijk om bij de namen een gezicht te geven. Uw naam zal indien u dat wil op de standaard worden gegraveerd en in het boek vermeld. Tevens ontvangt u het boek.

Aanmelden crowdfunding

U kunt zich aanmelden voor één van de pakketten door het formulier van het betreffende pakket in te vullen en naar de projectgroep te versturen. Op die manier krijgt de projectgroep zicht op het doelbedrag van € 6000. Als op 1 november 2021 het doelbedrag is toegezegd, ontvangt u een bericht met het verzoek om uw toegezegde aanmelding om te zetten in een definitieve aanmelding.

Maak uw keuze door op één van de onderstaande knoppen te klikken.